Pitaleipä
Parhaat pitaleivät ovat itse tehtyjä ja tulevat suoraan uunista. Ne vaativat vähän vaivaa(mista), mutta se ehdottomasti kannattaa. Tarjoile leivät täytettynä tai keiton tai salaatin lisukkeena. Reseptin määristä syntyy kahdeksan leipästä.
Ainekset
Työvaiheet
Mittaa kulhoon vehnäjauhot, hiiva ja suola, sekoita. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää se vehnäjauhojen joukkoon. Mittaa sekaan oliiviöljy.
Vaivaa taikinaa noin 5-10 minuuttia tai kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhosta.
Öljyä kulho ja laita taikina kulhoon. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kunnes taikina on kaksinkertaistunut.
Kohotusaika riippuu lämpötilasta. Yleensä taikina kaksinkertaistuu noin tunnissa.
Lämmitä uuni 250 asteeseen.
Kumoa taikina työtasolle. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyöritä palluroiksi.
Seuraavaksi palloista muotoillaan litteitä leipiä. Painele ensin hellästi taikinapallo littanaksi niin, että taikinaa on helpompi kaulia. Kauli taikina noin 2 mm paksuiseksi ympyräksi. Kääntele välillä taikinaa niin saat helpommin pyöreän muodon. Käytä vähän jauhoa apuna, jos taikina tarttuu pöytään. Pitaleivän tulisi olla tasaisen paksu, ilman halkioita tai ryppyjä. Näin pitaleivän sisään muodostuva höyry ei pääse karkaamaan paistaessa.
Paista uunissa 3−5 minuuttia. Noin kolmen minuutin kohdalla leivän pitäisi pullistua palloksi sisälle muodostuvan höyryn ansiosta.
Ota uunista ja anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua