Vadelmababka

Keskitaso
Vaikeustaso
time
3.5
Tuntia
star
5
arvostelua

Kaunis vadelmababka kätkee sisälleen roppakaupalla vadelmaa ja vaniljaista tuorejuustoa. Tämä pullapitko on parhaimmillaan, kun sen antaa jäähtyä rauhassa ennen tarjoilua. Voit myös täyttää babkan haluamallasi tavalla, olipa se sitten Nutellaa, pistaasitahnaa tai vaikkapa paistonkestävää mansikkahilloa. Tarjoile babka sellaisenaan tai kermavaahdon kera.

HUOM! Reseptistä saat kaksi pullapitkoa. 

Ainekset

2 pullapitkoa
Tangzhong (esitaikina)
vehnäjauhoja
20 g
vettä
30 g
maitoa
60 g
Taikina
vehnäjauhoja
350 g
vaniljasokeria
1 tl
suolaa
0.5 tl
sokeria
1.5 dl
maitoa
120 g
kuivahiivaa (11g)
1 ps
kananmuna
1 kpl
kananmunan keltuainen
1 kpl
pehmeää voita
50 g
Täyte
tuorejuustoa (maustamatonta)
200 g
pakastekuivattua vadelmaa (70g)
1 ps
tuoreita vadelmia
200 g
sokeria
1 dl
vaniljasokeria
1 tl
Sokeri siirappi
sokeria
0.5 dl
vettä
0.5 dl
Lisäksi
kananmuna voiteluun
1 kpl

Työvaiheet

01

Mittaa esitaikinan ainekset kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes aineksista muotoutuu tahnamainen taikina. Nosta sivuun jäähtymään.

02

Mittaa vehnäjauho, vaniljasokeri, suola sekä sokeri yleiskoneen kulhoon, sekoita. Lämmitä maito 42-asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva, sekoita tasaiseksi.

03

Lisää maito sekä jäähtynyt esitaikina jauhoihin ja napsauta yleiskone käyntiin. Anna pyöriä hetki ja lisää kananmuna ja keltuainen yksi kerrallaan. Anna koneen pyöriä noin 10 minuuttia ja lisää pehmeä voi vähän kerrallaan. Anna koneen pyöriä keskinopeudella vielä 5 minuuttia tai kunnes voi on sekoittunut taikinaan.

04

Pysäytä kone ja nosta taikina öljyttyyn kulhoon. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 1–1,5 h tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

05

Valmista täyte sekoittamalla tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Laita sivuun odottamaan.

06

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina noin puolen centin paksuiseksi levyksi. Sivele pintaan puolet tuorejuusto täytteestä ja ripottele päälle puolet pakastekuivatusta ja tuoreista vadelmista.

07

Kääri taikina tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta. Jätä sauma puoli alle. Leikkaa taikina terävällä veitsellä pitkittäin kahtia. Puno pötköt lomittain pullapitkoksi ja nosta leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (tilavuus noin 1l). Toista, täytä ja muotoile myös toinen taikina pala.

08

Anna babka pitkojen kohota peiteltynä, lämpimässä paikassa noin 1 tunti tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

09

Voitele ennen paistamista kananmunalla ja paista uunissa 175 asteessa 40 minuuttia. Mikäli babkat tummuvat liikaa peitä foliolla.

10

Valmista paiston aikana sokerisiirappi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Anna kiehahtaa niin että sokeri sulaa. Laita sivuun odottamaan.

11

Ota babkat uunista ja sivele pintaan sokerisiirappia. Anna jäähtyä ja tarjoile sellaisenaan tai vaikka kermavaahdon ja hillon kera.

0 0 votes
Rating
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ainekset expand more
01

Mittaa esitaikinan ainekset kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes aineksista muotoutuu tahnamainen taikina. Nosta sivuun jäähtymään.

02

Mittaa vehnäjauho, vaniljasokeri, suola sekä sokeri yleiskoneen kulhoon, sekoita. Lämmitä maito 42-asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva, sekoita tasaiseksi.

03

Lisää maito sekä jäähtynyt esitaikina jauhoihin ja napsauta yleiskone käyntiin. Anna pyöriä hetki ja lisää kananmuna ja keltuainen yksi kerrallaan. Anna koneen pyöriä noin 10 minuuttia ja lisää pehmeä voi vähän kerrallaan. Anna koneen pyöriä keskinopeudella vielä 5 minuuttia tai kunnes voi on sekoittunut taikinaan.

04

Pysäytä kone ja nosta taikina öljyttyyn kulhoon. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 1–1,5 h tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

05

Valmista täyte sekoittamalla tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Laita sivuun odottamaan.

06

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina noin puolen centin paksuiseksi levyksi. Sivele pintaan puolet tuorejuusto täytteestä ja ripottele päälle puolet pakastekuivatusta ja tuoreista vadelmista.

07

Kääri taikina tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta. Jätä sauma puoli alle. Leikkaa taikina terävällä veitsellä pitkittäin kahtia. Puno pötköt lomittain pullapitkoksi ja nosta leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (tilavuus noin 1l). Toista, täytä ja muotoile myös toinen taikina pala.

08

Anna babka pitkojen kohota peiteltynä, lämpimässä paikassa noin 1 tunti tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

09

Voitele ennen paistamista kananmunalla ja paista uunissa 175 asteessa 40 minuuttia. Mikäli babkat tummuvat liikaa peitä foliolla.

10

Valmista paiston aikana sokerisiirappi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Anna kiehahtaa niin että sokeri sulaa. Laita sivuun odottamaan.

11

Ota babkat uunista ja sivele pintaan sokerisiirappia. Anna jäähtyä ja tarjoile sellaisenaan tai vaikka kermavaahdon ja hillon kera.

Ainekset
Tangzhong (esitaikina)
vehnäjauhoja
20 g
vettä
30 g
maitoa
60 g
Taikina
vehnäjauhoja
350 g
vaniljasokeria
1 tl
suolaa
0.5 tl
sokeria
1.5 dl
maitoa
120 g
kuivahiivaa (11g)
1 ps
kananmuna
1 kpl
kananmunan keltuainen
1 kpl
pehmeää voita
50 g
Täyte
tuorejuustoa (maustamatonta)
200 g
pakastekuivattua vadelmaa (70g)
1 ps
tuoreita vadelmia
200 g
sokeria
1 dl
vaniljasokeria
1 tl
Sokeri siirappi
sokeria
0.5 dl
vettä
0.5 dl
Lisäksi
kananmuna voiteluun
1 kpl
close