Tähtileipä

Keskitaso
Vaikeustaso
time
3
Tuntia
star
5
arvostelua

Kaunis tähtileipä on näyttävä lisä talven juhlallisuuksiin. Taikina täytetään valkosipulivoilla, tuoreilla yrteillä ja parmesaanijuustolla. Leipä vaatii hieman kikkailua mutta on taatusti vaivansa väärti. 

Ainekset

1 leipä (8 palaa)
Tangzhong (esitaikina)
vehnäjauhoja
20 g
vettä
30 g
maitoa
60 g
Taikina
vehnäjauhoja
350 g
suolaa
1 tl
sokeria
1 rkl
maitoa
120 g
kuivahiivaa
2 tl
kananmuna
1 kpl
pehmeää voita
50 g
Valkosipulivoi
valkosipulinkynttä
4 kpl
pehmeää voita
100 g
Lisäksi
tuoretta basilikaa
1 ruukku
tuoretta persiljaa
1 ruukku
parmesaanijuustoa
kananmuna voiteluun
1 kpl

Työvaiheet

01

Valmista taikina:

Mittaa esitaikinan ainekset kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä samalla koko ajan sekoittaen, kunnes aineksista muotoutuu tahnamainen taikina. Nosta sivuun jäähtymään.

02

Mittaa vehnäjauho, suola sekä sokeri yleiskoneen kulhoon, sekoita. Lämmitä maito 42-asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva, sekoita tasaiseksi. Lisää maito sekä esitaikina jauhoihin ja napsauta yleiskone käyntiin. Anna pyöriä hetki ja lisää kananmuna. Kun ainekset ovat sekoittuneet, lisää pehmeää voita vähän kerrallaan. Anna koneen pyöriä keskinopeudella 10 minuuttia tai kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja taikinan pinta on sielä. Pysäytä kone ja nosta taikina öljyttyyn kulhoon. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 1–1,5 h tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

03

Valmista sillä välin tähtileivän täytteet. Hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita pehmeän voin sekaan. Hienonna basilika ja persilja hienoksi silpuksi.

04

Kun taikina on kohonnut, jaa taikina neljään osaan. Kaulitse 1 taikinapala ohueksi ympyräksi. Siirrä taikinalevy leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä 1/3 osa valkosipulivoista taikinan päälle jättäen noin 2 cm leveän taikinakaistaleen tyhjäksi reunoille. Ripottele päälle hienonnettuja yrttejä ja raasta päälle parmesaanijuustoa.

05

Kaulitse seuraava taikinapala pyöreäksi, ohueksi levyksi ja asettele täytteiden päälle, täytä. Kaulitse ja täytä seuraava taikinapala samalla tavalla. Kaulitse viimeinen taikinapala kanneksi ja asettele jo täytettyjen taikinakerrosten päälle. Nipistä reunat kiinni.

06

Ennen leikkaamista, aseta juomalasi tai muu ympyrän mallinen muotti taikinan keskelle merkiksi. Tämä suojaa tähtileivän keskiosaa sakaroita leikatessa. Leikkaa taikinapino terävällä veitsellä ensin neljään osaan, siten että taikinan keskelle jää ympyrän mallinen leikkaamaton pala. Leikkaa vielä jokainen neljännes neljään osaan niin että sinulla on 16 sakaraa.

07

Muotoile tähti ottamalla kiinni kahdesta vierekkäisestä taikinapalasta. Kieritä niitä poispäin toisistaan 3 kierrosta ja nipistä päät kiinni toisiinsa. Toista kunnes sinulla on kahdeksansakarainen tähti.

08

Peitä puhtaalla keittiöliinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Voitele kananmunalla ja paista uunissa 175 asteessa 30 minuutta. Tarkasta että leipä on kypsä, ota uunista ja anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Jos leipä saa liikaa väriä paiston aikana, peitä leipä foliolla.

0 0 votes
Rating
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ainekset expand more
01

Valmista taikina:

Mittaa esitaikinan ainekset kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä samalla koko ajan sekoittaen, kunnes aineksista muotoutuu tahnamainen taikina. Nosta sivuun jäähtymään.

02

Mittaa vehnäjauho, suola sekä sokeri yleiskoneen kulhoon, sekoita. Lämmitä maito 42-asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva, sekoita tasaiseksi. Lisää maito sekä esitaikina jauhoihin ja napsauta yleiskone käyntiin. Anna pyöriä hetki ja lisää kananmuna. Kun ainekset ovat sekoittuneet, lisää pehmeää voita vähän kerrallaan. Anna koneen pyöriä keskinopeudella 10 minuuttia tai kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja taikinan pinta on sielä. Pysäytä kone ja nosta taikina öljyttyyn kulhoon. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 1–1,5 h tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

03

Valmista sillä välin tähtileivän täytteet. Hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita pehmeän voin sekaan. Hienonna basilika ja persilja hienoksi silpuksi.

04

Kun taikina on kohonnut, jaa taikina neljään osaan. Kaulitse 1 taikinapala ohueksi ympyräksi. Siirrä taikinalevy leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä 1/3 osa valkosipulivoista taikinan päälle jättäen noin 2 cm leveän taikinakaistaleen tyhjäksi reunoille. Ripottele päälle hienonnettuja yrttejä ja raasta päälle parmesaanijuustoa.

05

Kaulitse seuraava taikinapala pyöreäksi, ohueksi levyksi ja asettele täytteiden päälle, täytä. Kaulitse ja täytä seuraava taikinapala samalla tavalla. Kaulitse viimeinen taikinapala kanneksi ja asettele jo täytettyjen taikinakerrosten päälle. Nipistä reunat kiinni.

06

Ennen leikkaamista, aseta juomalasi tai muu ympyrän mallinen muotti taikinan keskelle merkiksi. Tämä suojaa tähtileivän keskiosaa sakaroita leikatessa. Leikkaa taikinapino terävällä veitsellä ensin neljään osaan, siten että taikinan keskelle jää ympyrän mallinen leikkaamaton pala. Leikkaa vielä jokainen neljännes neljään osaan niin että sinulla on 16 sakaraa.

07

Muotoile tähti ottamalla kiinni kahdesta vierekkäisestä taikinapalasta. Kieritä niitä poispäin toisistaan 3 kierrosta ja nipistä päät kiinni toisiinsa. Toista kunnes sinulla on kahdeksansakarainen tähti.

08

Peitä puhtaalla keittiöliinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Voitele kananmunalla ja paista uunissa 175 asteessa 30 minuutta. Tarkasta että leipä on kypsä, ota uunista ja anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Jos leipä saa liikaa väriä paiston aikana, peitä leipä foliolla.

Ainekset
Tangzhong (esitaikina)
vehnäjauhoja
20 g
vettä
30 g
maitoa
60 g
Taikina
vehnäjauhoja
350 g
suolaa
1 tl
sokeria
1 rkl
maitoa
120 g
kuivahiivaa
2 tl
kananmuna
1 kpl
pehmeää voita
50 g
Valkosipulivoi
valkosipulinkynttä
4 kpl
pehmeää voita
100 g
Lisäksi
tuoretta basilikaa
1 ruukku
tuoretta persiljaa
1 ruukku
parmesaanijuustoa
kananmuna voiteluun
1 kpl
close