Piparkakut
Piparkakkutaikina kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen leipomista. Maku syvenee ja paranee kun taikina saa rauhassa vetäytyä yön yli jääkaapissa. Kotitekoinen piparkakkutaikina lyö kaupan taikinat mennen tullen ja on yllättävän helppo valmistaa. Taikinaa kannattaa myös tehdä tupla satsi, sillä taikinaa katoaa kummasti jääkaapista jo ennen leipomista.
Ainekset
Työvaiheet
Anna taikinan levätä yön yli jääkaapissa (vähintään 8 tuntia) ennen leipomista.
Taikina säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa jos sen kelmuttaa hyvin. Pakastimessa taikina säilyy muutaman kuukauden.
Mittaa voi, sokeri, siirappi, mausteet ja raastettu appelsiinin kuori kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet.
Mittaa kulhoon vehnäjauho ja ruokasooda, sekoita.
Lisää kerma voi-siirappi seokseen ja sekoita. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Nosta jääkaappiin vetäytymään yön yli tai vähintään 8 tunniksi.
Kauli taikina ohueksi levyksi leivinpaperille tai jauhotetulle pinnalle. Leikkaa muotilla taikinaan erilaisia kuvioita ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista uunissa 200 asteessa 5-8 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä.