Pataleipä

Helppo
Vaikeustaso
time
1
Päivää
star
4
2 arvostelua

Harva asia voittaa tuoreen leivän tuoksun aamulla. Rapeapintainen pataleipä on todella helppo ja vaivaton valmistaa, toki se vaatii pitkän kohotusajan. Mausta erilaisilla siemenillä, mausteilla tai pähkinöillä. 

Ainekset

1 leipä
vehnäjauhoja
6 dl
kaurajauhoja
2 dl
kaurahiutaleita
2 dl
suolaa
1.5 tl
vettä
5 dl
kuivahiivaa
1 tl
Lisäksi
lisäksi unikonsiemeniä ja kaurahiutaleita
kannellinen valurautapata

Työvaiheet

01

Mittaa kuivat aineet isoon leivontakulhoon. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja sekoita siihen kuivahiiva. Lisää seos jauhoihin ja sekoita tasaiseksi puukauhalla tai käsin. Taikinaa ei tarvitse vaivata.

02

Kelmuta kulho huolellisesti ja jätä pöydälle kohoamaan 12 tunniksi. Nosta tämän jälkeen jääkaappiin ja anna kohota kylmässä toiset 12 tuntia. Jos et haluakaan paistaa leipää seuraavana päivänä, taikina säilyy jääkaapissa hyvin peiteltynä noin 2–3 päivää.

03

Kohotuksen jälkeen

Laita valurautapata kansineen uuniin ja napsauta uuni 225 asteeseen. Anna padan ja uunin lämmetä noin puoli tuntia.

04

Nosta tässä välissä taikina kaapista ja levitä puhtaalle työtasolle unikonsiemeniä ja kaurahiutaleita.

05

Kippaa taikina siementen päälle ja käännä puhtaalle pinnalle. Muotoile taikina pallon muotoiseksi vetämällä ja taittamalla taikinaa itsensä alle. Peitä taikinapallo puhtaalla keittiöliinalla ja anna kohota, kunnes pata ja uuni ovat lämmenneet.

06

Nosta pata uunista ja voitele hieman öljyllä (tai suihkauta vuokasprayta). Nosta taikina pataan ja peitä kannella. Paista uunissa 30 min.

07

Poista kansi ja paista vielä noin 15–20 minuuttia, kunnes leipä on kauniin kullanruskea. Kippaa leipä padasta ja anna jäähtyä. Tarjoile tuore leipä voin kera.

4 2 votes
Rating
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ainekset expand more
01

Mittaa kuivat aineet isoon leivontakulhoon. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja sekoita siihen kuivahiiva. Lisää seos jauhoihin ja sekoita tasaiseksi puukauhalla tai käsin. Taikinaa ei tarvitse vaivata.

02

Kelmuta kulho huolellisesti ja jätä pöydälle kohoamaan 12 tunniksi. Nosta tämän jälkeen jääkaappiin ja anna kohota kylmässä toiset 12 tuntia. Jos et haluakaan paistaa leipää seuraavana päivänä, taikina säilyy jääkaapissa hyvin peiteltynä noin 2–3 päivää.

03

Kohotuksen jälkeen

Laita valurautapata kansineen uuniin ja napsauta uuni 225 asteeseen. Anna padan ja uunin lämmetä noin puoli tuntia.

04

Nosta tässä välissä taikina kaapista ja levitä puhtaalle työtasolle unikonsiemeniä ja kaurahiutaleita.

05

Kippaa taikina siementen päälle ja käännä puhtaalle pinnalle. Muotoile taikina pallon muotoiseksi vetämällä ja taittamalla taikinaa itsensä alle. Peitä taikinapallo puhtaalla keittiöliinalla ja anna kohota, kunnes pata ja uuni ovat lämmenneet.

06

Nosta pata uunista ja voitele hieman öljyllä (tai suihkauta vuokasprayta). Nosta taikina pataan ja peitä kannella. Paista uunissa 30 min.

07

Poista kansi ja paista vielä noin 15–20 minuuttia, kunnes leipä on kauniin kullanruskea. Kippaa leipä padasta ja anna jäähtyä. Tarjoile tuore leipä voin kera.

Ainekset
vehnäjauhoja
6 dl
kaurajauhoja
2 dl
kaurahiutaleita
2 dl
suolaa
1.5 tl
vettä
5 dl
kuivahiivaa
1 tl
Lisäksi
lisäksi unikonsiemeniä ja kaurahiutaleita
kannellinen valurautapata
close