Pataleipä
Harva asia voittaa tuoreen leivän tuoksun aamulla. Rapeapintainen pataleipä on todella helppo ja vaivaton valmistaa, toki se vaatii pitkän kohotusajan. Mausta erilaisilla siemenillä, mausteilla tai pähkinöillä.
Ainekset
Työvaiheet
Mittaa kuivat aineet isoon leivontakulhoon. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja sekoita siihen kuivahiiva. Lisää seos jauhoihin ja sekoita tasaiseksi puukauhalla tai käsin. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
Kelmuta kulho huolellisesti ja jätä pöydälle kohoamaan 12 tunniksi. Nosta tämän jälkeen jääkaappiin ja anna kohota kylmässä toiset 12 tuntia. Jos et haluakaan paistaa leipää seuraavana päivänä, taikina säilyy jääkaapissa hyvin peiteltynä noin 2–3 päivää.
Kohotuksen jälkeen
Laita valurautapata kansineen uuniin ja napsauta uuni 225 asteeseen. Anna padan ja uunin lämmetä noin puoli tuntia.
Nosta tässä välissä taikina kaapista ja levitä puhtaalle työtasolle unikonsiemeniä ja kaurahiutaleita.
Kippaa taikina siementen päälle ja käännä puhtaalle pinnalle. Muotoile taikina pallon muotoiseksi vetämällä ja taittamalla taikinaa itsensä alle. Peitä taikinapallo puhtaalla keittiöliinalla ja anna kohota, kunnes pata ja uuni ovat lämmenneet.
Nosta pata uunista ja voitele hieman öljyllä (tai suihkauta vuokasprayta). Nosta taikina pataan ja peitä kannella. Paista uunissa 30 min.
Poista kansi ja paista vielä noin 15–20 minuuttia, kunnes leipä on kauniin kullanruskea. Kippaa leipä padasta ja anna jäähtyä. Tarjoile tuore leipä voin kera.