Omenataskut
Sonjan ja Susannan isoäidin eli famun reseptivihkosta lainattu rahkavoitaikinan ohje sopii erinomaisesti niin suolaisiin kuin makeisiinkin leivonnaisiin. Nämä hieman sorminäppäryyttä vaativat nyytit kätkevät sisälleen ihanan omenatäytteen. Parhaan lopputuloksen saat valitsemalla hapahkon omenalajikkeen.
Ainekset
Työvaiheet
Mittaa huoneenlämpöinen voi ja rahka kulhoon. Sihtaa joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikinaksi. Muotoile taikinasta pallo, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin kovettumaan.
Pese omenat ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi.
Sulata voi kattilassa ja lisää omenakuutiot. Kuullota hetki keskilämmöllä.
Sekoita sokeri, maizena ja kaneli keskenään ja kaada omenoiden joukkoon. Anna porista noin 5 minuuttia ja ota pois hellalta. Anna jäähtyä hetki.
Lämmitä uuni 225 asteeseen.
Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Leikkaa taikinasta stanssin tai kahvikupin avulla halkaisijaltaan suunnilleen 12 cm kokoisia ympyröitä.
Laita täytettä ympyrän toiselle puoliskolle ja taita keskeltä. Nypi reunat kiinni, ettei omenatäyte pääse valumaan ulos. Voit käyttää apuna haarukkaa. Toista, kunnes olet käyttänyt koko taikinan.
Pensselöi omenataskut kananmunalla ja ripottele päälle sokeria.
Paista uunin keskitasolla 8–10 minuuttia. Ota uunista ja nauti sellaisenaan tai vaikka vaniljakastikkeen kanssa.
Vinkki: Voit myös tehdä taskut etukäteen. Säilytä niitä jääkaapissa ja paista juuri ennen tarjoilua.