Kantarellirisotto
Klassinen kantarellirisotto toimii aina ja on (ainakin meidän mielestämme) kutakuinkin parasta, mitä noista metsän kultakimpaleista voi tehdä. Risottoon saa täydellisen löysän koostumuksen, kun käyttää oikeasti kuumaa lientä, hellävaraisia otteita ja maistelee aina välillä. Riisi kypsennetään al dente, eli purutuntumaa saa olla!
Ainekset
Työvaiheet
Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja leikkaa sipulit pieneksi silpuksi. Pilko timjaminoksat pieneksi. Laita sienet kuivaan laakeaan pannuun ja paista kunnes neste on haihtunut. Lisää loraus oliiviöljyä, pieneksi silputut sipulit ja timjami.
Kuullota sipuleita ja sieniä öljyssä matalalla lämmöllä. Varo polttamasta, valkosipuli kärtsää herkästi.
Lisää riisi pannuun. Jatka kuullottamista, kunnes riisi on läpikuultavaa ja siitä kuuluu poksahduksia.
Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin.
Kun viini on imeytynyt, on kasvisliemen vuoro. Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna imeytyä ennen seuraavaa kauhallista. On tärkeää, että liemi on kuumaa, muuten riisin kypsyminen keskeytyy. Riisiä kannattaa sekoittaa varoen, ettei riisin rakenne hajoa.
Maistele risottoa kypsennyksen aikana. Risotto on valmis, kun riisi on kypsää, mutta siinä on vielä purutuntumaa. Kypsennykseen menee noin 15–20 min.
Lisää lopuksi raastettu parmesaani ja voi, sekoita. Rouhaise päälle mustapippuria ja tarjoile heti, risotto ei odota!