Falafelit
Pinnalta rapeat ja sisältä mehevän mausteiset falafelit syntyvät uppopaistamalla. Valmistuksessa ei kannata oikaista ja käyttää keitettyjä tölkkiherneitä – kuivatut ja itse liotetut kikherneet antavat pyöryköille rakennetta ja suutuntumaa.
Ainekset
Työvaiheet
Edellisenä päivänä: Laita kikherneet likoamaan runsaaseen veteen jääkaappiin yön yli (vähintään 8 h).
Huuhtele kikherneet ja kaada tehosekoittimeen.
Lohko sipuli ja valkosipuli ja revi yritit pienemmäksi ja lisää kikherneiden joukkoon.
Poista jalapenosta siemenet, leikkaa muutamaan osaan ja lisää tehosekoittimeen.
Lisää vielä suola, juustokumina, kurkuma, sitruunamehu ja tahini.
Aja tehosekoittimessa melko tasaiseksi massaksi välillä sivuja kaapien, joukossa saa olla pieniä sattumia (katso kuva).
Kaada seos kulhoon, sekoita joukkoon ruokasooda ja kikhernejauhot.
Nosta jääkaappiin vetäytymään vähintään tunniksi.
Pyörittele käsin taikinasta suunnilleen samankokoisia palluroita.
Tarkista, että sinulla on esillä kaikki välineet uppopaistamista varten (ja että välineet ovat kuivia): reikäkauha, iso talouspaperilla vuorattu lautanen ja kannellinen kattila. Kansi on hyvä pitää lähellä mahdollisen öljypalon tukahduttamista varten. Varmista myös, että liesituuletin on kiinni.
Kaada noin 0,5–1 litraa rypsiöljyä paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna 160–170 asteiseksi.
Uppopaista falafelit. Uppopaistaminen voi tuntua hankalalta, mutta kun on oikeat välineet ja rauhallinen ote, se ei oikeastaan hirveästi eroa normaalista paistamisesta.
Uppopaista pyöryköitä öljyssä noin 3–5 minuuttia tai kunnes pyörykät ovat kauniin kullanruskeita.
Nosta lautasen päälle ja anna ylimääräisen öljyn imeytyä talouspaperiin. Voilà, falafelit ovat valmiita!