Baked alaska -kuppikakut

Vaikea
Vaikeustaso
time
1.5
Tuntia
star
5
1 arvostelua

Näyttävät ja sopivan retrot uunijäätelökuppikakut ovat mainio päätös esimerkiksi pääsiäisaterialle. Italialainen marenkikruunu kätkee sisäänsä suklaisen muffinin, hedelmäistä passionsiirappia ja vaniljajäätelöpallon.

Ainekset

Noin 12 muffinssia
Muffini
kananmunaa
3 kpl
sokeria
2 dl
vaniljatahnaa (vanilla bean paste)
1 tl
voita
75 g
turkkilaista jogurttia
1 dl
tummaa suklaata
100 g
vehnäjauhoja
3.5 dl
leivinjauhetta
1 tl
kaakaojauhetta
3 rkl
suolaa
0.5 tl
Passionsiirappi
passionhedelmän lihaa (kuorineen noin 300 g)
150 g
sokeria
75 g
sitruunan mehu
0.5 kpl
Marenki
kananmunan valkuaista (suunnilleen kaksi suurta kananmunaa)
75 g
sokeria
150 g
Lisäksi tarvitset
vaniljajäätelöä tarjoiluun
lämpömittarin

Työvaiheet

01

Muffinit

Tee ensin muffinit. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele muffinivuoka (tai käytä paperisia vuokia).

02

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Laita sivuun jäähtymään.

03

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi.

04

Sekoita suklaa-voiseos turkkilaiseen jogurttiin ja kaada seos kananmunavaahtoon. Sekoita nostellen.

05

Siivilöi joukkoon kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi kevyin ottein. Nostele taikina vuokiin ja paista uunissa 15 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä täysin ennen kokoamista.

06

Passionsiirappi

Halkaise passionhedelmät. Kaavi sisus kattilaan. Purista joukkoon sitruunamehu ja mittaa sekaan sokeri. Keittele seosta miedolla lämmöllä kunnes sokeri on sulanut. Laita sivuun ja anna jäähtyä täysin.

 

07

Italialainen marenki

Erottele valkuaiset varovaisesti lämpöä kestävään kippoon. Keltuaiset voit esimerkiksi graavata myöhempää käyttöä varten.

08

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Säädä liesi keskilämmölle ja keitä sokeria kunnes se on 108-asteista.

09

Nyt on aika vatkata valkuaiset. Jatka samalla sokeriliemen kuumentamista, kunnes se on 121-asteista. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan samalla vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on paksua ja kiiltävää ja kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

10

Pakkaa marenki pursotinpusseihin tai tiiviiseen astiaan.

11

Muffinin kokoaminen

Muotoile jäätelöstä pieniä palloja ja laita takaisin pakkaseen jähmettymään.

12

Tee muffinin keskelle pieni kuoppa passionhedelmäsiirappia varten.

13

Laita kuoppaan siirappia, nosta jäätelöpallo päälle ja pursota päälle kerros marenkia, joka peittää jäätelön kokonaan (kerroksen tulisi olla tiivis ja toimii ikään kuin eristeenä, jotta jäätelö ei pääse sulamaan ja karkaamaan). Tässä pitää toimia suht ripeästi ja näppärästi, muuten jäätelö sulaa.

14

Paahda marenkiin kaunis pinta kaasupolttimella tai mahdollisimman kuumassa uunissa grillivastuksen alla muutamia sekunteja.

5 1 vote
Rating
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ainekset expand more
01

Muffinit

Tee ensin muffinit. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele muffinivuoka (tai käytä paperisia vuokia).

02

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Laita sivuun jäähtymään.

03

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi.

04

Sekoita suklaa-voiseos turkkilaiseen jogurttiin ja kaada seos kananmunavaahtoon. Sekoita nostellen.

05

Siivilöi joukkoon kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi kevyin ottein. Nostele taikina vuokiin ja paista uunissa 15 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä täysin ennen kokoamista.

06

Passionsiirappi

Halkaise passionhedelmät. Kaavi sisus kattilaan. Purista joukkoon sitruunamehu ja mittaa sekaan sokeri. Keittele seosta miedolla lämmöllä kunnes sokeri on sulanut. Laita sivuun ja anna jäähtyä täysin.

 

07

Italialainen marenki

Erottele valkuaiset varovaisesti lämpöä kestävään kippoon. Keltuaiset voit esimerkiksi graavata myöhempää käyttöä varten.

08

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Säädä liesi keskilämmölle ja keitä sokeria kunnes se on 108-asteista.

09

Nyt on aika vatkata valkuaiset. Jatka samalla sokeriliemen kuumentamista, kunnes se on 121-asteista. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan samalla vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on paksua ja kiiltävää ja kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

10

Pakkaa marenki pursotinpusseihin tai tiiviiseen astiaan.

11

Muffinin kokoaminen

Muotoile jäätelöstä pieniä palloja ja laita takaisin pakkaseen jähmettymään.

12

Tee muffinin keskelle pieni kuoppa passionhedelmäsiirappia varten.

13

Laita kuoppaan siirappia, nosta jäätelöpallo päälle ja pursota päälle kerros marenkia, joka peittää jäätelön kokonaan (kerroksen tulisi olla tiivis ja toimii ikään kuin eristeenä, jotta jäätelö ei pääse sulamaan ja karkaamaan). Tässä pitää toimia suht ripeästi ja näppärästi, muuten jäätelö sulaa.

14

Paahda marenkiin kaunis pinta kaasupolttimella tai mahdollisimman kuumassa uunissa grillivastuksen alla muutamia sekunteja.

Ainekset
Muffini
kananmunaa
3 kpl
sokeria
2 dl
vaniljatahnaa (vanilla bean paste)
1 tl
voita
75 g
turkkilaista jogurttia
1 dl
tummaa suklaata
100 g
vehnäjauhoja
3.5 dl
leivinjauhetta
1 tl
kaakaojauhetta
3 rkl
suolaa
0.5 tl
Passionsiirappi
passionhedelmän lihaa (kuorineen noin 300 g)
150 g
sokeria
75 g
sitruunan mehu
0.5 kpl
Marenki
kananmunan valkuaista (suunnilleen kaksi suurta kananmunaa)
75 g
sokeria
150 g
Lisäksi tarvitset
vaniljajäätelöä tarjoiluun
lämpömittarin
close