Ruusunmarjapavlovat
Söpöt minimarengit syntyvät kotikeittiön perusraaka-aineista. Pavlovat kannattaa täyttää sesongin herkuilla – syksyisen version saat täyttämällä marengit ruusunmarjasta tehdyllä hillolla ja jäätelöllä. Jos oman jäätelön tekeminen ei hotsita (tai et omista jäätelökonetta), voit myös käyttää valmista jäätelöä ja vispata siihen ruusunmarjapyreetä.
Ainekset
Työvaiheet
Aloita ruusunmarjapyreestä. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa.
Keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoittaen. Murskaa marjat, kun ne ovat tarpeeksi pehmeitä ja painele siivilän läpi niin, että siemenet jäävät siivilään.
Säilytä pyree puhtaassa lasipurkissa.
Valmista jäätelö. Mittaa maito ja kerma kattilaan ja anna kiehahtaa.
Vatkaa kulhossa sokeri ja keltuaiset mahdollisimman kovaksi vaahdoksi.
Lisää kerma-maitoseosta keltuaisvaahtoon pienissä erissä samalla hämmentäen. Lämmitä seos 83 asteiseksi. Tässä kannattaa olla tarkkana, ettei jäätelöstä tule munakokkelia. Ota heti pois hellalta ja anna jäähtyä täysin.
Sekoita ruusunmarjapyree seokseen.
Jäähdytä jäätelömassa täysin.
Laita jäätelökoneeseen ja pyöräytä jäätelöksi.
Tee marenkipohjat sillä välin, kun jäätelö pakastuu. Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen
Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista.
Sekoita maizena jäljellejääneeseen sokeriin. Lisää seos vähitellen valkuaisvaahtoon samalla vatkaten. Marenki on valmis, kun seos on kiiltävää ja kovaa ja pintaan muodostuu selkeitä huippuja.
Vatkaa lopuksi sitruunamehu nopeasti seokseen.
Nostele 10 samankokoista nokaretta leivinpaperille. Paina lusikalla pieni kolo nokareiden keskelle. Huuhtele välillä lusikkaa lämpimällä vedellä, jos vaahto tarttuu lusikkaan.
Paista marenkeja uunissa noin 1,5h – 2h. Jos marengit tummuvat liikaa, laske uunin lämpöä 100 asteeseen.
Anna marenkipohjien jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.
Lusikoi ruusunmarjapyreetä koloihin ja pyöräytä lusikallinen jäätelöä päälle. Tarjoile pavlovat heti.
Vinkki:
Jos et jaksa valmistaa omaa jäätelöä, pikajäätelökin toimii hyvin: Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella hieman pehmenneen vaniljajäätelön rakenne auki. Lisää ruusunmarjahillo ja vatkaa tasaiseksi. Kaada astiaan ja anna jähmettyä hetken pakkasessa.