Maa-artisokkarisotto
Täydellisen risoton salaisuus on tarpeeksi kuuma liemi, hellävaraiset otteet ja kunnon nokare voita. Hienostunut ja maanläheinen maa-artisokka täydentää makumaailmaa erinomaisesti.
Ainekset
Työvaiheet
Valmista ensin maa-artisokkapyree. Kuori maa-artisokat ja pilko pienemmäksi. Kuoritut maa-artisokat kannattaa siirtää kylmään veteen odottamaan käsittelyä, koska ne tummuvat helposti.
Laita kattila hellalle ja lisää nokare voita. Freesaa artisokkia miedolla lämmöllä muutama minuutti.
Lisää vesi ja kerma. Keitä artisokat kypsäksi pannulla, noin 10–15 min.
Valuta artisokat ja siirrä blenderiin, mutta älä heitä keitinlientä vielä pois. Soseuta artisokat ja lisää keitinlientä blenderiin, kunnes lopputuloksena on silkkinen pyree. Myös sauvasekoitin toimii. Mausta suolalla ja laita sose sivuun odottamaan.
Aloita risoton valmistaminen. Kuumenna kasvisliemi erillisessä kattilassa.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita öljyssä laakeassa pannussa alhaisella lämmöllä. Varo polttamasta, valkosipuli kärtsää herkästi.
Lisää riisi pannuun. Jatka kuullottamista, kunnes riisi on läpikuultavaa ja siitä kuuluu poksahduksia.
Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin.
Kun viini on imeytynyt, on kasvisliemen vuoro. Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna imeytyä ennen seuraavaa kauhallista. On tärkeää, että liemi on kuumaa, muuten riisin kypsyminen keskeytyy. Riisiä kannattaa sekoittaa varoen, ettei riisin rakenne hajoa.
Maistele risottoa kypsennyksen aikana. Risotto on valmis, kun riisi on kypsää, mutta siinä on vielä purutuntumaa. Kypsennykseen menee noin 15–20 min.
Lisää loppuvaiheessa maa-artisokkapyree. Sekoita ja keitä vielä hetken. Lisää lopuksi raastettu parmesaani ja voi, sekoita. Rouhaise päälle mustapippuria ja tarjoile heti, risotto ei odota!
Vinkki: Jos maa-artisokkaa jää yli, voit pikkelöidä ohuita viipaleita 1-2-3-liemessä (yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä). Näin saat annokseen mukavasti kirpeyttä.