Fenkoli-pestopasta
Fenkolista on moneen! Hauduta valkoinen osa pehmeäksi lempeästi oliiviöljyssä salottisipuleiden kanssa ja lisää vihreät osat pestoon, jota raikastaa myös minttu ja sitruunamehu. Kruunaa pasta vielä ohueksi siivutetulla fenkolilla ja parmesaaniraasteella. Yksinkertaista, mutta niin hyvää.
Ainekset
Työvaiheet
Lämmitä uuni 160 asteeseen. Kaada mantelit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda uunissa noin 10 minuuttia. Varo polttamasta. Anna jäähtyä.
Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa fenkolin valkoinen osa ohuiksi siivuiksi. Lorauta pannulle öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää joukkoon fenkolit ja jatka paistamista, kunnes ne ovat kypsiä.
Laita pastavesi kiehumaan ja mausta reilulla suolalla. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan.
Valmista pesto
Mittaa kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Käynnistä tehosekoitin ja aja aineksia hetki. Lisää joukkoon oliiviöljyä tilkka kerrallaan. Blendaa muutama minuutti. Jos pesto tuntuu liian tönköltä, voit lisätä hieman pastan keitinvettä. Peston ei tarvitse olla sileää vaan siinä saa olla sattumia siellä täällä.
Jos valmistat peston morttelissa, murskaa ensin mantelit sekä valkosipulinkynnet. Lisää yrttejä vähän kerrallaan (elleivät ne mahdu kaikki kerrallaan morttelin kuoppaan). Lisää myös fenkolin roippeet. Jatka murskaamista. Lisää joukkoon hienoksi raastettu parmesaani ja sekoita lopuksi joukkoon oliiviöljy ja sitruunamehu. Lisää suolaa oman maun mukaan.
Pastan viimeistely
Kun pasta on kypsää, ota noin 1 dl keitinvettä talteen. Kaada keitetty pasta kullotettujen fenkolien sekaan. Lisää pesto ja keitinvesi. Nosta pannun lämpö kuumalle ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Tarjoile heti. Voit halutessasi raastaa vielä päälle parmesaanijuustoa ja koristella tuoreilla yrteillä ja ohueksi leikatulla raa’alla fenkolilla.